Usability Labbezoek ANWB

15:00 – 16:30, 14 december 2017

De ANWB heeft nu al drie jaar een usability lab. Sinds de usability lab er is de gebruiksvriendelijkheid van de producten en diensten erg omhoog gegaan.

In de Usability Lab werkt een UX researcher en een UX observer, waarbij de ruimte is opgesplitst in twee delen. De UX research lab is ingericht met een huiselijk sfeer. Dit is om de gebruiker op gemak te stellen. De UX observing lab is een ruimte met tafel en stoelen en een groot beeldscherm.

De UX researcher neemt met gebruikers de testen en interviews af. De UX observer kijkt mee vanuit een andere ruimte achter een spiegel. Hier kan ook op een groot beeldscherm worden meegekeken wat een gebruiker op een desktop, laptop, tablet of mobiel aan het doen is. De gebruiker zelf ziet de observatie ruimte niet. Hier kunnen vaak meerdere mensen bij zitten, zoals het ontwerpteam of stakeholders.

 

De UX test wordt afgenomen met verschillende tools en softwares. Zo wordt er gebruik gemaakt van eyetracking, gezichtsherkenning, lookback app en invision.

De eyetracking wordt in het UX research lab gebruikt, maar ook wanneer er iets wordt getest buiten het lab bijvoorbeeld in een auto. Gezichtsherkenning wordt gebruikt om gezichtsuitdrukking te herkennen, omdat dit vanuit de UX observing lab niet goed te zien is. Wanneer er samen met de gebruiker buiten het lab wordt getest is dit niet mogelijk. Hierbij wordt dan de thinking aloud methode toegepast, waarbij de gebruiker hard op moet nadenken en dus moet uitspreken wat hij/zij denkt. De lookback app is vooral bedoeld voor mobile en tablet. Dit is een applicatie waarbij je terug kan kijken wat een gebruiker allemaal heeft gedaan, zoals waar er allemaal op is geklikt. Invision is een software waarin je prototypes kun maken en testen.

 

Vaak worden mensen uit het ontwerpteam betrokken wanneer er testen worden uitgevoerd. Zij zitten dan samen met de UX observer. Hierdoor kunnen zij zelf zien waar de gebruiker tegenaan loopt. Op een dag worden er met 5 tot 6 gebruikers een onderzoek afgelegd. In de ochtend 3 gebruikers en in de middag 2 tot 3 gebruikers. De duur van de testen zijn best wel lang. Zo duurt een interview 45 minuten tot een uur. Aan de eind van de dag worden alle bevindingen verzameld vanuit de de UX observing lab en op de muur gehangen. De rapportage wordt door de UX researcher later geleverd. Dit kan nog wel even duren, dus het ontwerpteam gaat al door met alleen wat zij mee hebben gekregen tijdens het testen met de bevindingen. Hierdoor kan het ontwerpteam weer gelijk aan de slag  De aanbevelingen in de rapportage is meer bedoeld voor wanneer er in een latere periode een terugblik geworpen moet worden naar de onderzoeksresultaten of om door te geven aan stakeholders.

Volgens de ANWB moet een bedrijf 10 stappen meer doen om een klant 1 stap minder te laten doen.